Peeling kawowy nie tylko zwalcza cellulit, ujędrnia i wygładza skórę, ale także pobudza krążenie i dodaje energii.
Taki peeling możesz wykonać samodzielnie bądź kupić gotowy. Kupując gotowy peeling, nie zawsze można uniknąć sztucznych dodatków, barwników i aromatów. Postaw na własną wersję, będziesz mieć pewność, ze jest wolny od konserwantów i innych chemicznych dodatków. W dodatku zawsze będzie świeży, wykonany zaraz przed użyciem.
Jest to niezwykle skuteczny domowy kosmetyk, który przygotujesz dosłownie w kilka minut. Jeśli podobnie jak uwielbiasz kawę – podstawowy składnik peelingu już masz w domu, niezależnie od sposobu w jaki przygotujesz kawę. Wykorzystaj fusy, które pozostają Ci po zaparzeniu kawy.
Pozostałe składniki również masz w swoim domu np. olej kokosowy bądź oliwę z oliwek. Jeśli jesteś super fit, to możesz mieć problem skąd zdobyć cukier 😉
Przepis jest prostszy niż myślisz 😉 Za każdym razem wykonasz go dobrze! Na pewno sobie poradzisz!
Dzisiaj proponuję wersję właśnie z dodatkiem cukru i oleju kokosowego, który świetnie sprawdza się do użytku zewnętrznego. Możesz też użyć oliwy z oliwek. Taki peeling jest prosty w przygotowaniu i użyciu, a gdy raz go wypróbujesz – nie będziesz już używać żadnego innego gotowego produktu!!
Składniki
- Bazą peelingu jest zmielona kawa (1/2 miseczki). Fusy mają takie same właściwości jak świeżo zmielona kawa.
- Cukier to składnik odpowiedzialny za złuszczanie martwego naskórka – dodaj do kawy 2-3 łyżki brązowego cukru trzcinowego.
- Olej kokosowy lub oliwa z oliwek to składnik potrzebny do sklejenia i połączenia wszystkich pozostałych komponentów. Wystarczy 2-3 łyżki.
Peeling kawowy – sposób przygotowania
- Wsyp do miseczki kawę i cukier
- Dodaj olej kokosowy bądź oliwę z oliwek
- Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Wyrabiaj scrub rękami, aż do połączenia się wszystkich składników.
- Peeling powinien być nieco wilgotny
- Konsystencja powinna przypominać masę makową
- Jeśli nie wykorzystasz całego peelingu na raz, możesz go przechowywać w zamykanym słoiczku w lodówce.
Peeling kawowy – jak stosować?
- Najlepszym rozwiązaniem będzie użycie peelingu pod prysznicem lub w wannie – dzięki takiemu rozwiązaniu łatwo spłuczesz kawowe ziarenka.
- Nałóż odrobinę peelingu na umytą, mokrą skórę.
- Masuj ją dłońmi przynajmniej przez od kilku do kilkunastu minut (najlepiej około 15).
- Skoncentruj uwagę na pośladki i uda
- Na koniec obficie spłucz wodą.
- Po zabiegu Twoja skóra powinna być gładka, miękka i przyjemna w dotyku.
- Uważaj z peelingiem jeśli masz bardzo wrażliwą skórę lub gdy jest ona podrażniona.
- Możesz taki peeling stosować na ciało.
- Jeśli masz delikatną lub problematyczną skórze twarzy, lepiej wybrać enzymatyczne złuszczanie.
- Polecam 2-3 razy w tygodniu
- Do dzieła!!! 🙂