Makrela wędzona zawiera wiele składników odżywczych, w tym witamin, a przy tym jest niskokaloryczna. 100 gramów zawiera jedynie 221 kcal. Proces wędzenia nadaje jej charakterystyczny aromat i smak. Dlatego wędzoną makrelę warto zjeść od czasu do czasu zwracając szczególną uwagę na jej jakość.
Składniki odżywcze
Makrela wędzona jest nie tylko bardzo dobrym źródłem białka, ale również stanowi także bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. 100 gramów wędzonej makreli zawiera 21 g białka i 15 g tłuszczu. Makrela wędzona nie zawiera węglowodanów.
Witaminy
Makrela wędzona zawiera dużo witamin, takich jak kwas foliowy, retinol, witamina A (ekw. retinolu), witmina B1, witamina B12, witamina B2, witamina B6, witamina D, witamina E i witamina PP.
Składniki mineralne
Makrela wędzona jest również bogatym źródłem potasu i dobrym źródłem magnezu, który wspomoże przyswajanie białek, węglowodanów i tłuszczy.
Podsumowanie
Wędzona makrela ze względu na swoje właściwości odżywcze stanowi źródło białka, witamin i składników mineralnych. Dzięki temu, że zawiera niewielką ilość kalorii może być świetnym uzupełnieniem diety. Idealnie nadaje się na kolację.