Sezon na cukinie w pełni, oto moja propozycja dla Ciebie 🙂
Wiele osób lubi cukinie. Jeśli nie masz pomysłu na obiad – oto świetna propozycja ode mnie.
Zamiast tradycyjnych kotlecików, proponuję w wersji fit. Kotleciki są z dodatkiem zdrowej kaszy jaglanej i mąki gryczanej. W takiej wersji można je śmiało jeść, nawet będąc na diecie.
Opcjonalnie możesz dodać cebulę i czosnek, aby uzyskały bardziej wyrazisty smak. Jeśli wolicie kotleciki podobnie jak ja bez cebuli i czosnku, to nie musicie ich dodawać 😉
Porcja 8 kotlecików:
Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia (150 g)
- 50 g kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki gryczanej + do panierki (razem 50 g)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- przyprawy (pieprz, zioła)
- oliwa z oliwek, olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia
- opcjonalnie: 1/4 malej cebuli, 1 ząbek czosnku
Przygotowanie
Do małego garnka wsypać kaszę (100g), wlać wodę (250 ml) przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 15 minut do miękkości kaszy i aż wchłonie cały płyn. Odstawić z ognia/płyty, zdejmij pokrywę i przestudzić.
Cukinię zetrzeć na tarce i odłóż, następnie przełożyć do większej miski (jeśli pojawił się sok, wyciśnąć).
Dodać kaszę jaglaną.
Przed smażeniem dodać do masy jedno jajko, mąkę gryczaną i przyprawy.
Dodać posiekaną natkę pietruszki i opcjonalnie cebulę i czosnek.
Dokładnie wyrobić całą masę.
Uformować 8-9 kotletów, obtoczyć je w mące gryczanej.
Rozgrzać patelnię z masłem klarowanym lub olejem i połóż kotlety.
Smażyć po około 5 minut z każdej strony na złoty kolor.
Smacznego! 🙂
Makroskładniki
- Cukinia (150g): 24 kcal, W: 6g, T: 0,2g, B: 0,9g
- Kasza jaglana (50g): 174 kcal, W: 35,8g, T: 1,5g, B: 5,2g
- Jajo (1 sztuka): 102 kcal, W: 1g, T: 7g, B: 7g
- Mąka gryczana (50g): 176 kcal, W: 35g, T: 1,5g, B: 6g
- Posiekana natka pietruszki (1 łyżka): 12 kcal, W: 2,6g, T: 0,1g, B: 1,2g
- Oliwy z oliwek (1 łyżka): 82 kcal, W: 0g, T: 9,2 g, B:0g
Razem składniki odżywcze
569 kcal, W: 80g, T: 19g, B: 20g
Razem makroskładniki
Propozycja podania
- Młode ziemniaki i sałata
- Tzatziki
- Pomidory z oliwą z oliwek