Bezglutenowe pierniczki
Poniżej sprawdzony, ulubiony przepis na najlepsze pierniczki, o który prosicie co roku. Są pyszne i aromatyczne. Pierniczki można przygotować przed samymi Świętami, albo z wyprzedzeniem.
Składniki:
- 60 g mąki gryczanej
- 50 g mąki ryżowej
- 40 g mąki kokosowej
- 2 jaja
- 1 łyżka przyprawy piernikowej (polecam KOTANI. Skład: cynamon, gałka muszkatołowa, kolendra, imbir, koper, goździki, ziele angielskie, anyż, pieprz, kardamon. NIE ZAWIERA CUKRU!! :D)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 80 g miodu
- 80 g oleju kokosowego lub masła
- opcjonalnie JEŚLI MUSISZ, ale ja nie rekomenduję (cukier, ksylitol, cukier wanilinowy)
Sposób przygotowania:
- piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
- przygotować miskę i wsypać mąki bezglutenowe (gryczaną, ryżową i kokosową), dodać przyprawę piernikową, sodę i cukier.
- wymieszać składniki
- na patelni/rondelku roztopić olej kokosowy (masło) oraz miód, następnie przestudzić.
- do miski z mąką dodać miód z masłem, wymieszać,
- żółtka utrzeć mikserem lub trzepaczką
- do miski dodać żółtka, wymieszać
- całość wyłożyć na stolnicę/ blat podsypany mąką
- rozwałkować ciasto do grubości ok. 8 mm
- używając swoich ulubionych foremek wyciąć pierniczki
- ułożyć pierniczki na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem
- pierniczki można posmarować roztrzepanym białkiem
- piec ok. 10-15 minut (cieńsze pierniczki krócej).
- po ostudzeniu przechowywać w pudełku
- udekorować w ulubiony dla siebie sposób
Smacznego! 🙂
Pokaż jak Tobie udał się ten przepis i jak pierniczki wyglądają w Twoim wykonaniu i zdobieniu 😉