Bezglutenowe pierniczki

Poniżej sprawdzony, ulubiony przepis na najlepsze pierniczki, o który prosicie co roku. Są pyszne i aromatyczne. Pierniczki można przygotować przed samymi Świętami, albo z wyprzedzeniem.

Składniki: 

  • 60 g mąki gryczanej
  • 50 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki kokosowej
  • 2 jaja
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej (polecam KOTANI. Skład: cynamon, gałka muszkatołowa, kolendra, imbir, koper, goździki, ziele angielskie, anyż, pieprz, kardamon. NIE ZAWIERA CUKRU!! :D)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 80 g miodu
  • 80 g oleju kokosowego lub masła
  • opcjonalnie JEŚLI MUSISZ, ale ja nie rekomenduję (cukier, ksylitol, cukier wanilinowy)

Sposób przygotowania:

  • piekarnik nagrzać do 170 stopni C. 
  • przygotować miskę i wsypać mąki bezglutenowe (gryczaną, ryżową i kokosową), dodać przyprawę piernikową, sodę i cukier. 
  • wymieszać składniki
  • na patelni/rondelku roztopić olej kokosowy (masło) oraz miód, następnie przestudzić.
  • do miski z mąką dodać miód z masłem, wymieszać, 
  • żółtka utrzeć mikserem lub trzepaczką
  • do miski dodać żółtka, wymieszać
  • całość wyłożyć na stolnicę/ blat podsypany mąką
  • rozwałkować ciasto do grubości ok. 8 mm
  • używając swoich ulubionych foremek wyciąć pierniczki 
  • ułożyć pierniczki na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem 
  • pierniczki można posmarować roztrzepanym białkiem
  • piec ok. 10-15 minut (cieńsze pierniczki krócej). 
  • po ostudzeniu przechowywać w pudełku
  • udekorować w ulubiony dla siebie sposób

Smacznego! 🙂

Pokaż jak Tobie udał się ten przepis i jak pierniczki wyglądają w Twoim wykonaniu i zdobieniu 😉