Smoothie z jarmużu, banana i jabłka to bomba witaminowa. Jarmuż jest bogatym źródłem żelaza, wapnia i witamin. Przepis jest prosty – wystarczy zmiksować wszystkie składniki. 

Składniki:

  • jarmuż (30 g)
  • 1 banan (100g)
  • 1 małe jabłko (100g)
  • 3/4 szklanki wody mineralnej
  • sok z cytryny/limonki (1 łyżeczka)

Przygotowanie:

Banana obrać i pokroić na kawałki. Następnie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. W misie miksera kielichowego umieścić banana, jabłka, jarmuż, wodę i sok z cytryny/limonki. Zmiksować wszystkie składniki.

Makroskładniki:

  • jarmuż (30 g): 10 kcal, W: 0,8 g, T: 0,2 g, B: 1,1 g
  • banan (100 g): 89 kcal, W: 23 g, T: 0,3 g, B: 1,1 g
  • jabłko (100 g): 50 kcal, W: 11,4 g, T: 0,2 g, B: 0,3 g 
  • sok z cytryny/limonki (1 łyżeczka): 4 kcal, W: 1 g, T: 0,1 g, B; 0,1 g

Razem składniki odżywcze:

153 kcal, W: 36 g, T: 1 g, B: 3 g, błonnik: 3 g

Smacznego 🙂