Smoothie z jarmużu, banana i jabłka to bomba witaminowa. Jarmuż jest bogatym źródłem żelaza, wapnia i witamin. Przepis jest prosty – wystarczy zmiksować wszystkie składniki.
Składniki:
- jarmuż (30 g)
- 1 banan (100g)
- 1 małe jabłko (100g)
- 3/4 szklanki wody mineralnej
- sok z cytryny/limonki (1 łyżeczka)
Przygotowanie:
Banana obrać i pokroić na kawałki. Następnie obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. W misie miksera kielichowego umieścić banana, jabłka, jarmuż, wodę i sok z cytryny/limonki. Zmiksować wszystkie składniki.
Makroskładniki:
- jarmuż (30 g): 10 kcal, W: 0,8 g, T: 0,2 g, B: 1,1 g
- banan (100 g): 89 kcal, W: 23 g, T: 0,3 g, B: 1,1 g
- jabłko (100 g): 50 kcal, W: 11,4 g, T: 0,2 g, B: 0,3 g
- sok z cytryny/limonki (1 łyżeczka): 4 kcal, W: 1 g, T: 0,1 g, B; 0,1 g
Razem składniki odżywcze:
153 kcal, W: 36 g, T: 1 g, B: 3 g, błonnik: 3 g