Lody bananowo-jogurtowe to moje ostatnie odkrycie. Takie fit lody można przygotować w kilka minut i to zaledwie z 2 składników. Są pyszne, zdrowe i co najważniejsze bez dodatku cukru. Świetnie smakują z sorbetem truskawkowym i mrożonymi malinami.

Polecam!

Lody bananowo-jogurtowe

Składniki na 1 porcję:

  • jogurt naturalny (50g) – u mnie bez laktozy
  • banany 1 sztuka (100g)

Przygotowanie:

  • banana pokroić na kawałki
  • przełożyć do kielicha blendera, dodać jogurt i zmiksować
  • całą masę przełożyć do miseczki i wstawić do zamrażarki minimum na kilka godzin, aby lody nabrały odpowiedniej konsystencji

Makroskładniki:

  • jogurt naturalny bez laktozy (50 g): 42 kcal, W: 6,5 g, T: 1,1 g, B: 1,6 g
  • banan (100g): 89 kcal, W: 23 g, T: 0,3 g, B: 1,1 g

Razem składniki odżywcze:

132 kcal, W: 30 g, T: 1 g, B: 3 g

Razem makroskładniki:

Sorbet truskawkowy

Tutaj przepis jest jeszcze prostszy.

Składniki na 1 porcję:

  • truskawki (100 g)

Przygotowanie:

  • truskawki przełożyć do kielicha blendera i zmiksować
  • całą masę przełożyć do miseczki i wstawić do zamrażarki minimum na kilka godzin, aby lody nabrały odpowiedniej konsystencji

Makroskładniki:

truskawki (100g): 32 kcal, W: 5 g, T: 0,4 g, B: 0,7 g

Razem makroskładniki:

Maliny mrożone

Makroskładniki:

Maliny: (50g): 22 kcal, W: 2,7 g, T: 0,2 g, B: 0,6 g

Razem makroskładniki:

Propozycja podania

Całość jednej porcji (300 g) ma tylko 186 kcal !!! 🙂