Lody bananowo-jogurtowe to moje ostatnie odkrycie. Takie fit lody można przygotować w kilka minut i to zaledwie z 2 składników. Są pyszne, zdrowe i co najważniejsze bez dodatku cukru. Świetnie smakują z sorbetem truskawkowym i mrożonymi malinami.
Polecam!
Lody bananowo-jogurtowe
Składniki na 1 porcję:
- jogurt naturalny (50g) – u mnie bez laktozy
- banany 1 sztuka (100g)
Przygotowanie:
- banana pokroić na kawałki
- przełożyć do kielicha blendera, dodać jogurt i zmiksować
- całą masę przełożyć do miseczki i wstawić do zamrażarki minimum na kilka godzin, aby lody nabrały odpowiedniej konsystencji
Makroskładniki:
- jogurt naturalny bez laktozy (50 g): 42 kcal, W: 6,5 g, T: 1,1 g, B: 1,6 g
- banan (100g): 89 kcal, W: 23 g, T: 0,3 g, B: 1,1 g
Razem składniki odżywcze:
132 kcal, W: 30 g, T: 1 g, B: 3 g
Razem makroskładniki:
Sorbet truskawkowy
Tutaj przepis jest jeszcze prostszy.
Składniki na 1 porcję:
- truskawki (100 g)
Przygotowanie:
- truskawki przełożyć do kielicha blendera i zmiksować
- całą masę przełożyć do miseczki i wstawić do zamrażarki minimum na kilka godzin, aby lody nabrały odpowiedniej konsystencji
Makroskładniki:
truskawki (100g): 32 kcal, W: 5 g, T: 0,4 g, B: 0,7 g
Razem makroskładniki:
Maliny mrożone
Makroskładniki:
Maliny: (50g): 22 kcal, W: 2,7 g, T: 0,2 g, B: 0,6 g