Jak przygotować taki posiłek?
Naleśnik jest bazą, do której możesz codziennie dodać inne składniki np. zmieniać farsz i dodatki takie jak ulubione owoce czy masło orzechowe. Dzisiaj farsz jest z sera białego, zaś dodatkiem jest banan lub/i konfitura.
Oto moja propozycja na dziś
Składniki (dwie porcje):
- mąka kukurydzianej (2 łyżki, 50g)
- mąka ryżowa (1 łyżka, 25 g)
- jajko (1 szt)
- olej/oliwa (1 łyżka)
- woda 300 ml
- ser biały półtłusty (100g)
- jogurt naturalny (2 łyżki, 25 g)
- banan (1 szt, 100g)
Przygotowanie:
- wymieszaj w misce składniki ciasta naleśnikowego: mąka, woda, i 1/2 łyżki oleju/oliwy
- rozgrzej patelnię, przed pierwszym naleśnikiem wlej 1/2 łyżki oleju/oliwy
- smażyć po obu stronach
- na płycie indukcyjnej na “6”.
Makroskładniki (2 porcje):
- mąka kukurydziana (2 łyżki, 50g): 182 kcal, W: 35 g, T: 2 g, B: 4,5 g
- mąka ryżowa (1 łyżka, 25g): 87 kcal, W: 19,5 g, T: 0,2 g, B: 1,5 g
- jajko L (1 szt): 78 kcal, W: 0,3 g, T: 7 g, B: 7 g
- olej/oliwa (1 łyżka): 90 kcal, W: 0 g, T: 10 g, B: 0g
- woda 300 ml: 0 kcal
- ser biały półtłusty (100g): 130 kcal, W: 3,7 g, T: 4,7 g, B: 18,7 g
- jogurt naturalny (25 g): 14 kcal, W: 1,3 g, T: 0,5 g, B: 1 g
- banan (1 szt, 100g): 89 kcal, W: 23 g, T: 0,3 g, B: 1,1 g
Razem składniki odżywcze (2 porcje):
580 kcal, W: 83 g, T: 13 g, B: 33 g