Jak przygotować taki posiłek?

Naleśnik jest bazą, do której możesz codziennie dodać inne składniki np. zmieniać farsz i dodatki takie jak ulubione owoce czy masło orzechowe. Dzisiaj farsz jest z sera białego, zaś dodatkiem jest banan lub/i konfitura.

Oto moja propozycja na dziś

Składniki (dwie porcje):

  • mąka kukurydzianej (2 łyżki, 50g)
  • mąka ryżowa (1 łyżka, 25 g)
  • jajko (1 szt)
  • olej/oliwa (1 łyżka)
  • woda 300 ml
  • ser biały półtłusty (100g)
  • jogurt naturalny (2 łyżki, 25 g)
  • banan (1 szt, 100g)

Przygotowanie:

  • wymieszaj w misce składniki ciasta naleśnikowego: mąka, woda, i 1/2 łyżki oleju/oliwy
  • rozgrzej patelnię, przed pierwszym naleśnikiem wlej 1/2 łyżki oleju/oliwy
  • smażyć po obu stronach
  • na płycie indukcyjnej na “6”.

Makroskładniki (2 porcje):

  • mąka kukurydziana (2 łyżki, 50g): 182 kcal, W: 35 g, T: 2 g, B: 4,5 g
  • mąka ryżowa (1 łyżka, 25g): 87 kcal, W: 19,5 g, T: 0,2 g, B: 1,5 g
  • jajko L (1 szt): 78 kcal, W: 0,3 g, T: 7 g, B: 7 g
  • olej/oliwa (1 łyżka): 90 kcal, W: 0 g, T: 10 g, B: 0g
  • woda 300 ml: 0 kcal
  • ser biały półtłusty (100g): 130 kcal, W: 3,7 g, T: 4,7 g, B: 18,7 g
  • jogurt naturalny (25 g): 14 kcal, W: 1,3 g, T: 0,5 g, B: 1 g
  • banan (1 szt, 100g): 89 kcal, W: 23 g, T: 0,3 g, B: 1,1 g

Razem składniki odżywcze (2 porcje):

580 kcal, W: 83 g, T: 13 g, B: 33 g

Razem makroskładniki (2 porcje):

Propozycja podania