Jak przygotować taki posiłek?

Naleśnik jest bazą, do której możesz codziennie dodać inne składniki np. zmieniać farsz i dodatki takie jak ulubione owoce czy masło orzechowe. Dzisiaj farsz jest z dżemu jagodowego, zaś dodatkiem jest banan i borówki.

Oto moja propozycja na dziś

Składniki (dwie porcje):

  • mąka owsiana bezglutenowa (2 łyżki, 50g)
  • jajko (1 szt)
  • olej/oliwa (1 łyżka)
  • woda 300 ml
  • dżem z kawałkami jagód (Blueberry in jelly – ALLNUTRUTION)
  • jogurt naturalny (100 g)
  • banan (100g)
  • borówki (100 g)

Przygotowanie:

  • wymieszaj w misce składniki ciasta naleśnikowego: mąka, jajko, woda, i 1/2 łyżki oleju/oliwy
  • rozgrzej patelnię, przed pierwszym naleśnikiem wlej 1/2 łyżki oleju/oliwy 
  • smażyć po obu stronach
  • na płycie indukcyjnej na “6”.
  • dodaj farsz (dżem)
  • udekoruj jogurtem, bananem i borówkami

Makroskładniki (2 porcje):

  • mąka owsiana bezglutenowa (2 łyżki, 50g): 176 kcal, W: 27,5 g, T: 3 g, B: 6,6 g
  • jajko L (1 szt): 78 kcal, W: 0,3 g, T: 7 g, B: 7 g
  • olej/oliwa (1 łyżka): 90 kcal, W: 0 g, T: 10 g, B: 0g
  • woda 300 ml: 0 kcal
  • dżem z kawałkami jagód (100g): 67 kcal, W: 24 g, T: 0,8 g, B: 0 g
  • jogurt naturalny (100 g): 55 kcal, W: 5,3 g, T: 2 g, B: 3,9 g
  • banan (1 szt, 100g): 89 kcal, W: 23 g, T: 0,3 g, B: 1,1 g
  • borówki (100 g): 46 kcal, W: 6,1 g, T: 0,6 g, B: 0,6 g

Razem składniki odżywcze (2 porcje):

602 kcal, W: 87 g, T: 22 g, B: 18 g

Razem makroskładniki (2 porcje):

Propozycja podania