Podstawą zielonego koktajlu jest szpinak. Dodatkiem jest banan i orzechy. Przepis jest prosty – wystarczy zmiksować wszystkie składniki.
Składniki:
- szpinak liście świeże (300g)
- banan (150g)
- orzechy włoskie (pół garści)
- sok z cytryny (1 łyżeczka)
Przygotowanie:
- banana obrać, pokroić na kawałki,
- w misie miksera kielichowego umieścić banana, szpinak i orzechy
- dodać wodę i sok z cytryny
- zmiksować wszystkie składniki
Makroskładniki:
- szpinak liście świeże (300 g): 87 kcal, W: 24,8 g, T: 2,4 g, B: 8,4 g
- banan (150g): 134,5kcal, W: 34,5 g, T: 0,5 g, B: 1,7 g
- orzechy włoskie (pół garści): 32 kcal, W: 0,9 g, T: 3 g, B: 0,8 g
- sok z cytryny (1 łyżeczka): 4 kcal, W: 1 g, T: 0,1 g, B; 0,1 g
Razem składniki odżywcze:
257 kcal, W: 41 g, T: 6 g, B: 11 g