Podstawą zielonego koktajlu jest szpinak. Dodatkiem jest banan i orzechy. Przepis jest prosty – wystarczy zmiksować wszystkie składniki.

Składniki:

  • szpinak liście świeże (300g)
  • banan (150g)
  • orzechy włoskie (pół garści)
  • sok z cytryny (1 łyżeczka)

Przygotowanie:

  • banana obrać, pokroić na kawałki,
  • w misie miksera kielichowego umieścić banana, szpinak i orzechy
  • dodać wodę i sok z cytryny
  • zmiksować wszystkie składniki

Makroskładniki:

  • szpinak liście świeże (300 g): 87 kcal, W: 24,8 g, T: 2,4 g, B: 8,4 g
  • banan (150g): 134,5kcal, W: 34,5 g, T: 0,5 g, B: 1,7 g
  • orzechy włoskie (pół garści): 32 kcal, W: 0,9 g, T: 3 g, B: 0,8 g 
  • sok z cytryny (1 łyżeczka): 4 kcal, W: 1 g, T: 0,1 g, B; 0,1 g

Razem składniki odżywcze:

257 kcal, W: 41 g, T: 6 g, B: 11 g

Razem makroskładniki:

Smacznego!