Fit omlet bananowy
Specjalna propozycja na pyszne i szybkie śniadanie. Idealnie przed treningiem lub po treningu. Biała mąka została zastąpiona bananem. Potrawa jest dietetyczna i bezglutenowa.
Jak przygotować taki posiłek?
Omlet jest bazą, do której możesz codziennie dodać inne składniki takie jak jogurt, ulubione owoce, masło orzechowe. Dzisiaj tym dodatkiem jest jogurt naturalny i borówki.
Oto moja propozycja na dziś 🙂
Składniki:
- 1 jajko
- 1/2 banana
- 0,5 łyżki płatków owsianych,
- orzechy włoskie (0,5 garści)
- 0,5 łyżeczki masła klarowanego
- jogurt naturalny (u mnie bez laktozy) 75 g
- borówki (garść) 50 g
To wersja dla kobiety
W wersji dla mężczyzny wszystkie składniki x2
Przygotowanie
- Jajko, banan, płatki owsiane i orzechy włoskie zmiksuj w blenderze

2. Jednolitą masę wylej na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym. Smaż na kuchence indukcyjnej na “5” lub na tzw. “małym ogniu”

3. Obróć omlet na drugą stronę jak naleśniki i podobnie smaż na indukcji na “6” lub na tzw. “małym ogniu”

4. Podawaj z jogurtem naturalnym i borówkami

Smacznego 🙂
Makroskładniki
- Jajko L (1 szt): 78 kcal, W: 0,3 g, T: 7 g, B: 7 g
- Banan (1/2): 175g/2, 74 kcal, W: 17,5 g, T: 0,3 g, B: 1 g
- Płatki owsiane (0,5 łyżki): 19 kcal, W: 3,5 g, T: 0,3 g, B: 0,7 g
- Orzechy włoskie (1/2 garści): 32 kcal, W: 0,9 g, T: 3 g, B: 0,8 g
- Masło klarowane (0,5 łyżki): 45 kcal, W: 0g, T: 5 g, B: 0 g
- Jogurt naturalny (75 g): W: 8,7 g, T: 1,5 g, B: 2,1 g
- Maliny (50g): 25 kcal, W: 3,4 g, T: 0,3 g, B: 0,6 g
Razem składniki odżywcze
319 kcal, W: 33 g, T: 17 g, B: 13 g
Razem makroskładniki

Propozycja podania
