Fit omlet bananowy

Specjalna propozycja na pyszne i szybkie śniadanie. Idealnie przed treningiem lub po treningu. Biała mąka została zastąpiona bananem. Potrawa jest dietetyczna i bezglutenowa.

Jak przygotować taki posiłek?

Omlet jest bazą, do której możesz codziennie dodać inne składniki takie jak jogurt, ulubione owoce, masło orzechowe. Dzisiaj tym dodatkiem jest jogurt naturalny i borówki.

Oto moja propozycja na dziś 🙂

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1/2 banana
  • 0,5 łyżki płatków owsianych,
  • orzechy włoskie (0,5 garści)
  • 0,5 łyżeczki masła klarowanego 
  • jogurt naturalny (u mnie bez laktozy) 75 g
  • borówki (garść) 50 g

To wersja dla kobiety 

W wersji dla mężczyzny wszystkie składniki x2 

Przygotowanie

  1. Jajko, banan, płatki owsiane i orzechy włoskie zmiksuj w blenderze

2. Jednolitą masę wylej na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym. Smaż na kuchence indukcyjnej na “5” lub na tzw. “małym ogniu”

3. Obróć omlet na drugą stronę jak naleśniki i podobnie smaż na indukcji na “6” lub na tzw. “małym ogniu” 

4. Podawaj z jogurtem naturalnym i borówkami

Smacznego  🙂

Makroskładniki

  1. Jajko L (1 szt): 78 kcal, W: 0,3 g, T: 7 g, B: 7 g
  2. Banan (1/2): 175g/2, 74 kcal, W: 17,5 g, T: 0,3 g, B: 1 g
  3. Płatki owsiane (0,5 łyżki): 19 kcal, W: 3,5 g, T: 0,3 g, B: 0,7 g
  4. Orzechy włoskie (1/2 garści): 32 kcal, W: 0,9 g, T: 3 g, B: 0,8 g
  5. Masło klarowane (0,5 łyżki): 45 kcal, W: 0g, T: 5 g, B: 0 g
  6. Jogurt naturalny (75 g): W: 8,7 g, T: 1,5 g, B: 2,1 g
  7. Maliny (50g): 25 kcal, W: 3,4 g, T: 0,3 g, B: 0,6 g
Razem składniki odżywcze

319 kcal, W: 33 g, T: 17 g, B: 13 g

Razem makroskładniki

Propozycja podania

Co sądzisz o takich śniadaniach?