Fit omlet bananowy
Jakie zjeść śniadanie, aby było pełnowartościowe, dało dużo energii i poczucie sytości aż do obiadu, a jednocześnie nie ciążyło na żołądku? Czy zastanawiasz się jaki posiłek najlepiej zjeść przed treningiem czy biegiem? Moim faworytem jest omlet bananowy. Białą mąkę zastąpiono bananem. Dzięki temu potrawa jest dietetyczna i bezglutenowa. Jest to jedna z najsmaczniejszych i najszybszych fit wersji śniadaniowych.
Jak przygotować taki posiłek?
Omlet jest bazą, do której możesz codziennie dodać inne składniki takie jak jogurt, ulubione owoce, masło orzechowe. Takie śniadanie, chyba nigdy się nie znudzi. Jeśli nawet nie masz pomysłu na dodatki, równie dobrze smakuje bez nich.
Oto moja propozycja na dziś 🙂
Składniki:
- 1 jajko
- 1/2 banana
- 0,5 łyżki płatków owsianych,
- 0,5 łyżeczki siemienia lnianego
- 0,5 łyżeczki nasion chia
- 0,5 łyżeczki masła klarowanego
- jogurt naturalny (u mnie bez laktozy) 75 g
- maliny 50 g
To wersja dla kobiety 🙂
W wersji dla mężczyzny wszystkie składniki x2 🙂
Przygotowanie
dzień wcześniej przygotuj nasiona chia, siemię lniane i płatki owsiane
odmierzone składniki według przepisu zalej małą ilością wody, pozostaw na noc
wszystkie składniki z przepisu umieść w blenderze, dodaj pokrojonego banana i zmiksuj
jednolitą masę wylej na rozgrzaną patelnię z masłem klarowanym. Smaż na kuchence indukcyjnej na “5” lub na tzw. “małym ogniu”
obróć omlet na drugą stronę jak naleśniki i podobnie smaż na indukcji na “6” lub na tzw. “małym ogniu”
podawaj z jogurtem maturalnym i malinami
Smacznego 🙂
Makroskładniki
- Jajko L (1 szt): 78 kcal, W: 0,3 g, T: 7 g, B: 7 g
- Banan (1/2): 175g/2, 74 kcal, W: 17,5 g, T: 0,3 g, B: 1 g
- Płatki owsiane (0,5 łyżki): 19 kcal, W: 3,5 g, T: 0,3 g, B: 0,7 g
- Siemię lniane (0,5 łyżeczki): 9 kcal, W: 0,7 g, T: 0,3g, B: 0,9 g
- Nasiona chia (0,5 łyżeczki): 26 kcal, W: 1,9 g, T: 1,6 g, B: 1,1 g
- Masło klarowane (0,5 łyżki): 45 kcal, W: 0g, T: 5 g, B: 0 g
- Jogurt naturalny (75 g): W: 8,7 g, T: 1,5 g, B: 2,1 g
- Maliny (50g): 25 kcal, W: 3,4 g, T: 0,3 g, B: 0,6 g
Razem składniki odżywcze
333 kcal, W: 35 g, T: 16 g, B: 13 g