Zaczyna się wiosna, i co za tym idzie sezon na cukinie 🙂 Jeśli nie wiesz co zjeść na obiad lub na kolację – oto moja propozycja dla Ciebie.

Dlaczego cukinia?

Cukinia należy do warzyw dyniowatych. Chociaż warzywo może dorastać do ok. 40 cm długości, ale najlepiej zrywać cukinię wcześniej, kiedy ma ok. 15-20 cm. Jest wówczas najdelikatniejsza. To wspaniałe warzywo, ponieważ ma łagodny smak i jest lekkostrawna, ale przede wszystkim jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera cenne składniki mineralne: potas, żelazo i magnez, a także witaminy C, K, PP i B1 oraz beta karoten. Ze względu na wartości odżywcze i łatwość trawienia warzywo jest idealnie dla dzieci – można je podawać już niemowlętom.

Porcja dla dwóch osób średniogłodnych lub dla jednej głodnej : 

Składniki:

  • 4 cukinie (800 g)
  • 100 g sera bałkańskiego
  • zioła prowansalskie

Przygotowanie

  • obierz cukinie
  • pokrój cukinie w plastry (około 0,5-1 cm grubości)
  • ułóż na blaszce do pieczenia (na papierze do pieczenia)
  • pokrój ser bałkański i ułóż na cukiniach
  • posyp przyprawami do smaku wg swojego uznania (u mnie zioła prowansalskie, suszone pomidory, suszona papryka, bez soli)
  • piecz w piekarniku w zależności od grubości plastrów ok. 15 min w temperaturze około 180-200 oC

Makroskładniki

  • cukinia (4 szt, 800 g): 128 kcal, W: 32 g, T: 0,8 g, B: 4,8 g
  • ser bałkański (100 g): 268 kcal, W: 0 g, T: 21 g, B: 19 g
  • przyprawy (5 g): 14 kcal, W: 3,2 g, T: 0,3 g, B: 3,5 g
Razem składniki odżywcze

410 kcal, W: 35 g, T: 22 g, B: 27 g

Razem makroskładniki

Propozycja podania

Smacznego 🙂