Optymalne komponowanie diety należy rozpatrywać w dwóch aspektach:

  • ilościowym – dostarczanie organizmowi energii oraz składników pokarmowych w ilościach zgodnych z zapotrzebowaniem;
  • jakościowym – tryb żywienia, dobór w posiłkach produktów pochodzących z różnych grup

Zgodnie z zaleceniami WHO i FAO różnorodność diety dobowej powinna być oceniana przy zastosowaniu podziału produktów spożywczych na 12 grup.

Instytut Żywności i Żywienia przy planowaniu żywienia chorych leczonych w szpitalach zaleca (od 2001 roku) podział produktów spożywczych na 6 grup.

Kryteria podziału produktów spożywczych na grupy to:

  • pochodzenie (produkty zwierzęce, roślinne),
  • występowanie składników pokarmowych,
  • wartość odżywcza.

Podział produktów spożywczych na 6 grup:

  1. Produkty zbożowe.
  2. Warzywa i owoce.
  3. Mleko i produkty mleczne.
  4. Mięso, drób, wędliny, ryby, jaja.
  5. Tłuszcze.
  6. Cukier i słodycze.

Podział produktów spożywczych na 7 grup:

  1. Produkty zbożowe.
  2. Mleko i produkty mleczne.
  3. Mięso, wędliny, ryby, jaja.
  4. Warzywa, owoce i ziemniaki.
  5. Masło i śmietana.
  6. Inne tłuszcze.
  7. Cukier i słodycze

Podział produktów spożywczych na 9 grup:

  1. Produkty zbożowe.
  2. Mleko i produkty.
  3. Mięso, wędliny, ryby, jaja.
  4. Warzywa i owoce obfitujące w witaminę C.
  5. Warzywa i owoce obfitujące w karoten.
  6. Inne warzywa i owoce oraz ziemniaki.
  7. Masło i śmietana.
  8. Inne tłuszcze.
  9. Cukier i słodycze

Podział produktów spożywczych na 12 grup:

  1. Produkty zbożowe
  2. Mleko i produkty mleczne
  3. Jaja
  4. Mięso, wędliny, drób, ryby
  5. Masło i śmietana
  6. Inne tłuszcze
  7. Ziemniaki
  8. Warzywa i owoce obfitujące w witaminę C
  9. Warzywa i owoce obfitujące w prowitaminę witaminy A – karoten
  10. Inne warzywa i owoce
  11. Suche nasiona roślin strączkowych
  12. Cukier i słodycze

Bibliografia:

Ciborowska H, Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.