Optymalne komponowanie diety należy rozpatrywać w dwóch aspektach:
- ilościowym – dostarczanie organizmowi energii oraz składników pokarmowych w ilościach zgodnych z zapotrzebowaniem;
- jakościowym – tryb żywienia, dobór w posiłkach produktów pochodzących z różnych grup
Zgodnie z zaleceniami WHO i FAO różnorodność diety dobowej powinna być oceniana przy zastosowaniu podziału produktów spożywczych na 12 grup.
Instytut Żywności i Żywienia przy planowaniu żywienia chorych leczonych w szpitalach zaleca (od 2001 roku) podział produktów spożywczych na 6 grup.
Kryteria podziału produktów spożywczych na grupy to:
- pochodzenie (produkty zwierzęce, roślinne),
- występowanie składników pokarmowych,
- wartość odżywcza.
Podział produktów spożywczych na 6 grup:
- Produkty zbożowe.
- Warzywa i owoce.
- Mleko i produkty mleczne.
- Mięso, drób, wędliny, ryby, jaja.
- Tłuszcze.
- Cukier i słodycze.
Podział produktów spożywczych na 7 grup:
- Produkty zbożowe.
- Mleko i produkty mleczne.
- Mięso, wędliny, ryby, jaja.
- Warzywa, owoce i ziemniaki.
- Masło i śmietana.
- Inne tłuszcze.
- Cukier i słodycze
Podział produktów spożywczych na 9 grup:
- Produkty zbożowe.
- Mleko i produkty.
- Mięso, wędliny, ryby, jaja.
- Warzywa i owoce obfitujące w witaminę C.
- Warzywa i owoce obfitujące w karoten.
- Inne warzywa i owoce oraz ziemniaki.
- Masło i śmietana.
- Inne tłuszcze.
- Cukier i słodycze
Podział produktów spożywczych na 12 grup:
- Produkty zbożowe
- Mleko i produkty mleczne
- Jaja
- Mięso, wędliny, drób, ryby
- Masło i śmietana
- Inne tłuszcze
- Ziemniaki
- Warzywa i owoce obfitujące w witaminę C
- Warzywa i owoce obfitujące w prowitaminę witaminy A – karoten
- Inne warzywa i owoce
- Suche nasiona roślin strączkowych
- Cukier i słodycze
Bibliografia:
Ciborowska H, Rudnicka A. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2014.