Co zjeść na kolację, aby to nie była bomba kaloryczna, a jednocześnie pięknie wyglądało na talerzu i smakowało jeszcze lepiej.

Dzisiaj w proponuję sałatkę z jajkiem. W przypadku alergii na ten składnik, możesz już dziś wymienić go na inny. Takie propozycje z innym źródłem białka zamieszczę w kolejnych wpisach dotyczących propozycji na kolację.

Jak przygotować taki posiłek?

To proste. Sałata jest bazą, do której dodajesz pozostałe składniki i ulubione przyprawy.

Oto moja propozycja na dziś 

Składniki (1 porcja):

  • 1/2 sałaty masłowej
  • 1 pomidor
  • 1 zielony ogórek
  • 1/2 papryki
  • oliwki 50 g
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sezamu
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy (u mnie zioła prowansalskie)

Przygotowanie

  1. Pokroić wszystkie składniki
  2. Dodać oliwki
  3. Dodać sezam
  4. Dodać oliwę z oliwek

Makroskładniki (1 porcja)

  1. Sałata masłowa (1/2 szt, 100g): 14 kcal, W:2,9 g, T: 0,2 g, B: 1,4 g
  2. Pomidor (1 szt, 150 g): 30 kcal, W: 6,1 g, T: 0,3 g, B: 1,3 g
  3. Ogórek gruntowy (1 szt, 150 g): 24 kcal, W: 4,5 g, T: 0,2 g, B: 0,2 g
  4. Czerwona papryka (1/2 szt, 100g): 28 kcal, W: 6,6 g, T: 0,5 B: 1,3 g
  5. Oliwki (50 g): 31 kcal, W: 1 g, T: 3,2 g, B: 0,3 g
  6. Jajko: 78 kcal, W: 0,3 g, T: 7 g, B: 7g
  7. Sezam (1 łyżeczka, 4g): 26 kcal, W: 0,1 g,T: 2,4 g, B: 0,9 g
  8. Oliwa z oliwek (0,5 łyżki): 41 kcal, W: 0 g, T: 4,6 g, B: 0 g
Razem składniki odżywcze

272 kcal, W: 21 g, T: 18 g, B: 12 g

Razem makroskładniki

Propozycja podania

Smacznego  🙂

Kategorie: Przepisy