Co zjeść na kolację, aby to nie była bomba kaloryczna, a jednocześnie pięknie wyglądało na talerzu i smakowało jeszcze lepiej.
Dzisiaj w proponuję sałatkę z jajkiem. W przypadku alergii na ten składnik, możesz już dziś wymienić go na inny. Takie propozycje z innym źródłem białka zamieszczę w kolejnych wpisach dotyczących propozycji na kolację.
Jak przygotować taki posiłek?
To proste. Sałata jest bazą, do której dodajesz pozostałe składniki i ulubione przyprawy.
Oto moja propozycja na dziś
Składniki (1 porcja):
- 1/2 sałaty masłowej
- 1 pomidor
- 1 zielony ogórek
- 1/2 papryki
- oliwki 50 g
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sezamu
- oliwa z oliwek
- przyprawy (u mnie zioła prowansalskie)
Przygotowanie
- Pokroić wszystkie składniki
- Dodać oliwki
- Dodać sezam
- Dodać oliwę z oliwek
Makroskładniki (1 porcja)
- Sałata masłowa (1/2 szt, 100g): 14 kcal, W:2,9 g, T: 0,2 g, B: 1,4 g
- Pomidor (1 szt, 150 g): 30 kcal, W: 6,1 g, T: 0,3 g, B: 1,3 g
- Ogórek gruntowy (1 szt, 150 g): 24 kcal, W: 4,5 g, T: 0,2 g, B: 0,2 g
- Czerwona papryka (1/2 szt, 100g): 28 kcal, W: 6,6 g, T: 0,5 B: 1,3 g
- Oliwki (50 g): 31 kcal, W: 1 g, T: 3,2 g, B: 0,3 g
- Jajko: 78 kcal, W: 0,3 g, T: 7 g, B: 7g
- Sezam (1 łyżeczka, 4g): 26 kcal, W: 0,1 g,T: 2,4 g, B: 0,9 g
- Oliwa z oliwek (0,5 łyżki): 41 kcal, W: 0 g, T: 4,6 g, B: 0 g
Razem składniki odżywcze
272 kcal, W: 21 g, T: 18 g, B: 12 g