Czy masz czasem taki dzień, że masz ochotę coś zjeść, ale nie wiesz co? Pędzę z pomocą!!! Oto propozycja sałatki z tuńczykiem i rukolą.
Jak przygotować taki posiłek?
To proste. Rukola jest bazą, do której dodajesz tuńczyka, pokrojone pomidory i czarne oliwki i ulubione przyprawy.
Składniki:
- rukola (25 g – garść)
- 1 pomidor (150 g)
- oliwki (50 g)
- puszka tuńczyka w kawałkach w wodzie (170 g)
- oliwa z oliwek (1 łyżka)
- przyprawy (u mnie zioła prowansalskie)
To wersja dla kobiety
W wersji dla mężczyzny wszystkie składniki x2
Przygotowanie
- Na talerzu dodaj poszczególne składniki:
- rukolę
- tuńczyka
- oliwki
- pokrojone pomidory
- oliwę z oliwek
Makroskładniki
- Rukola 25 g (garść): 5 kcal, W: 0,7g, T: 0,1 g, B: 0,5 g
- Tuńczyk w wodzie (170g): 183 kcal, W: 0g, T: 1,5 g, B: 41,8 g
- Oliwki (50 g): 62 kcal, W: 2 g, T: 6,3 g, B: 0,7 g
- Pomidor (1 szt, 150 g): 30 kcal, W: 6,1 g, T: 0,3 g, B: 1,3 g
- Oliwa z oliwek (0,5 łyżki): 41 kcal, W: 0 g, T: 4,6 g, B: 0 g
Razem składniki odżywcze
363 kcal, W: 9 g, T: 17 g, B: 44 g