Czy masz czasem taki dzień, że masz ochotę coś zjeść, ale nie wiesz co? Pędzę z pomocą!!! Oto propozycja sałatki z tuńczykiem i rukolą.

Jak przygotować taki posiłek?

To proste. Rukola jest bazą, do której dodajesz tuńczyka, pokrojone pomidory i czarne oliwki i ulubione przyprawy. 

Składniki:

  • rukola (25 g – garść)
  • 1 pomidor (150 g)
  • oliwki (50 g)
  • puszka tuńczyka w kawałkach w wodzie (170 g)
  • oliwa z oliwek (1 łyżka)
  • przyprawy (u mnie zioła prowansalskie)

To wersja dla kobiety 

W wersji dla mężczyzny wszystkie składniki x2 

Przygotowanie

  • Na talerzu dodaj poszczególne składniki:
  • rukolę
  • tuńczyka
  • oliwki
  • pokrojone pomidory
  • oliwę z oliwek

Makroskładniki

  1. Rukola 25 g (garść): 5 kcal, W: 0,7g, T: 0,1 g, B: 0,5 g
  2. Tuńczyk w wodzie (170g): 183 kcal, W: 0g, T: 1,5 g, B: 41,8 g
  3. Oliwki (50 g): 62 kcal, W: 2 g, T: 6,3 g, B: 0,7 g
  4. Pomidor (1 szt, 150 g): 30 kcal, W: 6,1 g, T: 0,3 g, B: 1,3 g
  5. Oliwa z oliwek (0,5 łyżki): 41 kcal, W: 0 g, T: 4,6 g, B: 0 g
Razem składniki odżywcze

363 kcal, W: 9 g, T: 17 g, B: 44 g

Razem makroskładniki

Propozycja podania

Smacznego 🙂

Kategorie: Przepisy