Wielu osobom cukinia kojarzy się tylko z leczem. A co powiecie na spaghetti? Jest to propozycja dla tych w Was, którzy nie tolerują glutenu, bądź chcą ograniczyć kalorie. Takie spaghetti może doskonale zastąpić pszenny makaron.Cukinia jest bogata w witaminy i składniki mineralne. Zawiera potas, magnez, żelazo oraz witaminy: A, C, K, P, B1 oraz beta karoten. Ponadto odkwasza organizm i wpływa pozytywnie na procesy trawienne.Do zrobienia spaghetti z cukinii będzie potrzebna obieraczka typu julienne albo niewielkie urządzenie do spiralizacji warzyw.

Komosa ryżowa inaczej quinoa lub ryż peruwiański, to pseudozboże, tzn. roślina, która wytwarza bogate w skrobię nasiona, lecz w rzeczywistości nie jest zbożem. Jest źródlem witaminy takich jak: Tiamina, ryboflawina, niacyna, witamina B6, kwas foliowy, witamina A, witamina E. Zawiera także minerały: wapń, żelazo  – magnez, fosfor, potas, sód i cynk.

Jajka to bogate źródło witaminy A, E, D i K oraz witamin z grupy B i składników mineralnych:  fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku i selenu. Żółtko zawiera beta-karoten i luteinę, która chroni oczy przed szkodliwym promieniowaniem UVA i UVB, zapobiega AMD i poprawia jakość widzenia.

Porcja dla kobiety 🙂

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie (300 g)
  • komosa ryżowa trójkolorowa (50 g)
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki masła klarowanego do smażenia
  • przyprawy: zioła prowansalskie
  • opcjonalnie: sól, pieprz (ja nie dodaję)

Dla mężczyzny wszystkie składniki 2x 😉

Przygotowanie

przygotuj komosę ryżową (50g)

gotuj komosę w proporcji z wodą 1:2

przygotuj dwie cukinie (300g)

obierz cukinie ze skóry

użyj urządzenia do spiralizacji

cukinie smaż na niewielkiej ilości masła klarowanego

usmaż jajko sadzone, do cukinii dodaj zioła prowansalskie, dopraw do smaku

Smacznego 🙂

Makroskładniki porcji dla kobiety

  1. Cukinia (300g): 48 kcal, W: 12 g, T: 0,3 g, B: 1,8 g
  2. Komosa ryżowa (50g): 174 kcal, W: 27,5 g, T: 3,3g, B: 7,5 g
  3. Jajo sadzone (1 sztuka): 119 kcal, W: 0 g, T: 9 g, B: 7 g
  4. Masło klarowane (0,5 ł łyżki): 45 kcal, W: 0g, T: 5 g, B:0g
Razem składniki odżywcze

386 kcal, W: 39g, T: 17g, B: 16g

Razem makroskładniki

Propozycja podania

Koniecznie daj znać jak Ci smakowało? 🙂

Kategorie: Przepisy