Cukinia i bakłażan w roli głównej, oto moja propozycja dla Ciebie 🙂
Co zrobić, kiedy nie masz czasu stać przy kuchni godzinami? Oto propozycja na szybki, smaczny i zdrowy obiad. Wystarczy pokroić warzywa, wrzucić do garnka i “dusić”, co jakiś czas mieszając.
W tzw. międzyczasie w drugim garnku ugotuj ryż. Osobiście nie lubię gotować ryżu w folii. Odmierzam potrzebną ilość i wrzucam do małej ilości wody i gotuję “na małym ogniu” zachowując proporcje (np. na pół szklanki ryżu – szklanka wody). Jeśli mam ryż w woreczku (np. 100 g), przecinam go, wysypuję zawartość do szklanki i postępuję dokładnie w ten sam sposób jak wyżej.
Składniki na leczo:
- 1 cukinia (300 g)
- 1 bakłażan (300 g)
- 1 czerwona papryka (200 g)
- 3 małe marchewki (150 g)
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- przyprawy: zioła prowansalskie
Opcjonalnie:
- ryż (50g)
Przygotowanie – co należy zrobić?
pokroić cukinię
pokroić paprykę
pokroić bakłażana
zetrzeć marchewki w stróżki
rozgrzać 1,5 łyżki oliwy z oliwek i dodać cukinię
następnie dodać bakłażany i paprykę
dodać zioła prowansalskie i dusić na indukcji moc “5 lub 6”, co jakiś czas mieszając; w razie potrzeby można dodać wodę
Smacznego 🙂
Makroskładniki
- Cukinia (300 g): 48 kcal, W: 12 g, T; 0,3 g, B; 1,8 g
- Bakłażan (300 g): 66 kcal, W:18 g, T: 0,6 g, B: 3 g
- Czerwona papryka (200 g): 56 g, W: 13,2 g, T: 1 g, B: 2,6 g
- Marchew (150 g): 60 kcal, W: 14,4 g, T: 0,4 g, B: 1,4 g
- Oliwa z oliwek (1,5 łyżki): 123 kcal, W: 0 g, T: 13,8 g, B: 0g
- Ryż (50g): 65 kcal, W: 14,1 g, T: 0,2 g, B: 1,4g
Razem składniki odżywcze
418 kcal, W: 72 g, T: 16 g, B: 10 g, błonnik: 20 g