Cukinia i bakłażan w roli głównej, oto moja propozycja dla Ciebie 🙂

Co zrobić, kiedy nie masz czasu stać przy kuchni godzinami? Oto propozycja na szybki, smaczny i zdrowy obiad. Wystarczy pokroić warzywa, wrzucić do garnka i “dusić”, co jakiś czas mieszając.

W tzw. międzyczasie w drugim garnku ugotuj ryż. Osobiście nie lubię gotować ryżu w folii. Odmierzam potrzebną ilość i wrzucam do małej ilości wody i gotuję “na małym ogniu” zachowując proporcje (np. na pół szklanki ryżu – szklanka wody). Jeśli mam ryż w woreczku (np. 100 g), przecinam go, wysypuję zawartość do szklanki i postępuję dokładnie w ten sam sposób jak wyżej.

Składniki na leczo:

  • 1 cukinia (300 g)
  • 1 bakłażan (300 g)
  • 1 czerwona papryka (200 g)
  • 3 małe marchewki (150 g)
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: zioła prowansalskie

Opcjonalnie:

  • ryż (50g)

Przygotowanie – co należy zrobić?

pokroić cukinię

pokroić paprykę

pokroić bakłażana

zetrzeć marchewki w stróżki

rozgrzać 1,5 łyżki oliwy z oliwek i dodać cukinię

następnie dodać bakłażany i paprykę

dodać zioła prowansalskie i dusić na indukcji moc “5 lub 6”, co jakiś czas mieszając; w razie potrzeby można dodać wodę

Smacznego 🙂

Makroskładniki

  1. Cukinia (300 g): 48 kcal, W: 12 g, T; 0,3 g, B; 1,8 g
  2. Bakłażan (300 g): 66 kcal, W:18 g, T: 0,6 g, B: 3 g
  3. Czerwona papryka (200 g): 56 g, W: 13,2 g, T: 1 g, B: 2,6 g
  4. Marchew (150 g): 60 kcal, W: 14,4 g, T: 0,4 g, B: 1,4 g
  5. Oliwa z oliwek (1,5 łyżki): 123 kcal, W: 0 g, T: 13,8 g, B: 0g
  6. Ryż (50g): 65 kcal, W: 14,1 g, T: 0,2 g, B: 1,4g
Razem składniki odżywcze

418 kcal, W: 72 g, T: 16 g, B: 10 g, błonnik: 20 g

Razem makroskładniki

Propozycja podania

A jaki jest Twój sposób na cukinię?

Kategorie: Przepisy