Uwielbiam takie pyszne i szybkie śniadanie. Idealnie przed treningiem lub po treningu. Biała mąka została zastąpiona bananem. Potrawa jest dietetyczna i bezglutenowa. Całość przyrządzisz w 5 minut!!
Jak przygotować taki posiłek?
Omlet jest bazą, do której możesz codziennie dodać inne składniki takie jak jogurt, ulubione owoce, masło orzechowe, dżem. Dzisiaj tym dodatkiem jest jogurt naturalny i dżem jagodowy.
Oto moja propozycja na dziś
Składniki:
- 1 jajko
- 1/2 banana
- 0,5 łyżeczki masła klarowanego
- jogurt naturalny 100 g
- dżem jagodowy (u mnie All Nutrition 100g)
To wersja dla kobiety
W wersji dla mężczyzny wszystkie składniki x2
Przygotowanie
- Umieść w miseczce pół banana, roztrzep widelcem
- Dodaj jajko i wymieszaj
- Smaż na maśle z obu stron
- Dodaj jogurt i dżem
Makroskładniki
- Jajko L (1 szt): 78 kcal, W: 0,3 g, T: 7 g, B: 7 g
- Banan (1/2): 100g, 89 kcal, W: 23 g, T: 0,3 g, B: 1,1 g
- Masło klarowane (0,5 łyżki): 37 kcal, W: 0g, T: 4 g, B: 0 g
- Jogurt naturalny (100 g): W: 5,3 g, T: 2 g, B: 3,9 g
- Dżem Blueberry in Jelly (100g): 67 kcal, W: 24 g, T: 0,8 g, B: 0 g
Razem składniki odżywcze
326 kcal, W: 53 g, T: 12 g, B: 11 g
Razem makroskładniki
Propozycja podania
Zobacz także
Fit omlet bananowy z jogurtem i borówkami