Uwielbiam takie pyszne i szybkie śniadanie. Idealnie przed treningiem lub po treningu. Biała mąka została zastąpiona bananem. Potrawa jest dietetyczna i bezglutenowa. Całość przyrządzisz w 5 minut!!

Jak przygotować taki posiłek?

Omlet jest bazą, do której możesz codziennie dodać inne składniki takie jak jogurt, ulubione owoce, masło orzechowe, dżem. Dzisiaj tym dodatkiem jest jogurt naturalny i dżem jagodowy.

Oto moja propozycja na dziś 

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1/2 banana
  • 0,5 łyżeczki masła klarowanego 
  • jogurt naturalny 100 g
  • dżem jagodowy (u mnie All Nutrition 100g)

To wersja dla kobiety 

W wersji dla mężczyzny wszystkie składniki x2

Przygotowanie

  1. Umieść w miseczce pół banana, roztrzep widelcem
  2. Dodaj jajko i wymieszaj
  3. Smaż na maśle z obu stron
  4. Dodaj jogurt i dżem

Makroskładniki

  1. Jajko L (1 szt): 78 kcal, W: 0,3 g, T: 7 g, B: 7 g
  2. Banan (1/2): 100g, 89 kcal, W: 23 g, T: 0,3 g, B: 1,1 g
  3. Masło klarowane (0,5 łyżki): 37 kcal, W: 0g, T: 4 g, B: 0 g
  4. Jogurt naturalny (100 g): W: 5,3 g, T: 2 g, B: 3,9 g
  5. Dżem Blueberry in Jelly (100g): 67 kcal, W: 24 g, T: 0,8 g, B: 0 g
Razem składniki odżywcze

326 kcal, W: 53 g, T: 12 g, B: 11 g

Razem makroskładniki

Propozycja podania

Zobacz także

Fit omlet bananowy z jogurtem i borówkami

Fit omlet bananowy z jogurtem i malinami

Bezglutenowe naleśniki z ciecierzycy