Wśród wskaźników proporcji wyróżnia się:
- wskaźniki wagowo-wzrostowe
- wskaźniki proporcji cech długościowych ciała
- wskaźniki dymorfizmu płciowego
- wskaźniki otłuszczenia ogólnego i dystrybucji tkanki tłuszczowej
- wskaźniki umięśnienia
- wskaźniki odżywienia
Przed przystąpieniem do obliczeń wskaźników należy:
- wyznaczyć punkty antropometryczne, kliknij tutaj
- wykonać pomiary długościowe, szerokościowe i głębokościowe, kliknij tutaj
- wykonać pomiary obwodów, kliknij tutaj
- wykonać pomiary fałdów skórno-tłuszczwych
A. Wskaźniki wagowo-wzrostowe
I. Wskaźnik Rohrera

Klasyfikacja według Wankego dla mężczyzn i według Kolasy dla kobiet:
mężczyźni | kobiety | |
smukły | x – 1,24 | x – 1,37 |
średni | 1,25-1,36 | 1,38-1,58 |
tęgi | 1,37 – x | 1,59 – x |
II. Wskaźnik Queteleta I

Klasyfikacja:
mężczyźni | kobiety | |
wychudzenie | x -300 | |
budowa bardzo słaba | 301-319 | x – 289 |
budowa słaba | 320 – 349 | 290 – 314 |
budowa średnio mocna | 350 – 369 | 315 – 339 |
budowa mocna | 370 – 399 | 340 – 369 |
budowa bardzo mocna | 400 – 499 | 370 – x |
otłuszczenie | 500 – x |
III. Wskaźnik Queteleta II (BMI)

Klasyfikacja według WHO:
< 16,00 | wygłodzenie |
16,00-16,99 | wychudzenie (spowodowane często przez ciężką chorobę lub anoreksję) |
17,00-18,49 | niedowaga |
18,50-24,99 | wartość prawidłowa |
25,00 – 29,99 | nadwaga |
30,00 – 34,99 | I stopień otyłości |
35,00 – 39,99 | II stopień otyłości (otyłość kliniczna) |
≥ 40,00 | III stopień otyłości (otyłość skrajna) |
B. Wskaźniki proporcji cech długościowych ciała
IV. Wskaźnik długości kończyny górnej

Klasyfikacja:
krótkokończynowy | x – 44,9 |
średniokończynowy | 45,0 – 46,9 |
długokończynowy | 57 – x |
V. Wskaźnik długości kończyny dolnej

Klasyfikacja:
krótkokończynowy | x – 54,9 |
średniokończynowy | 55,0 – 56,9 |
długokończynowy | 57 – x |
VI. Wskaźnik międzykończynowy

Klasyfikacja wg Wolańskiego:
mężczyźni | kobiety | |
bardzo długonogi | x – 83,9 | x – 82,9 |
długonogi | 84,0 – 85,5 | 83,0 – 84,9 |
średniokończynowy | 86,0 – 87,9 | 85,0 – 86,9 |
długoręki | 88,0 – 89,9 | 87,0 – 89,9 |
bardzo długoręki | 90- x | 90 – x |
VII. Wskaźnik długości tułowia

Klasyfikacja według Wankego dla mężczyzn i według Kolasy dla kobiet:
mężczyźni | kobiety | |
tułów krótki | x – 29,5 | x – 29,4 |
tułów średni | 29,6 – 31,2 | 29,5 – 30,7 |
tułów długi | 31,3 – x | 30,8 – x |
VIII. Wskaźnik barkowo-wzrostowy

Klasyfikacja według Brugscha:
mężczyźni | kobiety | |
wąskobarkowy | x – 21,9 | x – 21,5 |
średniobarkowy | 22,0 – 23,0 | 21,6 – 22,5 |
szerokobarkowy | 23,1 – x | 22,6 – x |
IX. Wskaźnik miedniczno-wzrostowy

Klasyfikacja Vallois:
mężczyźni | kobiety | |
miednica wąska | x – 15,9 | x – 16,5 |
miednica średnia | 16,0 – 17,9 | 16,6 – 17,5 |
miednica szeroka | 18,0 – x | 17,6 – x |
C. Wskaźniki dymorfizmu płciowego
X. Wskaźnik miedniczno-barkowy

Klasyfikacja według Wankego dla mężczyzn i według Kolasy dla kobiet:
mężczyźni | kobiety | |
budowa męska | x – 71,5 | x – 79,3 |
budowa średnia | 71,6 – 76,1 | 79,4 – 84,5 |
budowa kobieca | 76,2 – x | 84,6 – x |
XI. Wskaźnik spłaszczenia klatki piersiowej

Klasyfikacja według Wolańskiego:
mężczyźni | kobiety | |
bardzo płaska | x – 64,9 | x – 65,9 |
płaska | 65, – 68,4 | 66,0 – 68,9 |
średniopłaska | 68,5 – 71,4 | 69,0 – 70,9 |
wysklepiona | 71,5 – 74,9 | 71,0 – 74,4 |
wypukła | 75,0 – x | 74,5 – x |
D. Wskaźniki otłuszczenia ogólnego i dystrybucji tkanki tłuszczowej
XII. Body Fat Index (BF%)

XIII. Wskaźnik Waist to Hip Ratio (WHR)

Klasyfikacja typu dystrybucji tkanki tłuszczowej:
mężczyźni | kobiety | |
gynidalny (pośladkowo-udowy) | <1 | <0,80 |
androidalny (brzuszny) | ≥ 1 | ≥ 0,8 |
XIV. Wskaźnik Waist Circumference (WC)
Obwód pasa (cm) =
Klasyfikacja występowania otyłości brzusznej:
mężczyźni | kobiety | |
obwód prawidłowy | < 94 cm | < 80 cm |
otyłość brzuszna | ≥ 94 cm | ≥ 80 cm |
XV. Wskaźnik dystrybucji otłuszczenia tułowia

Klasyfikacja typu dystrybucji otłuszczenia:
mężczyźni | kobiety | |
bardziej kobiecy | x – 67,65 | x – 67,0 |
typ otłuszczenia w normie | 67,66 – 104,56 | 67,1 – 104,75 |
bardziej męski | 104,57 – x | 104,76 – x |
E. Wskaźniki umięśnienia
XVI. Wskaźnik umięśnienia ramienia

Klasyfikacja:
mężczyźni | kobiety | |
ramię smukłe | x – 77,1 | x – 76,0 |
ramię krępe | 77,2 – x | 76,1 – x |
XVII. Wskaźnik umięśnienia uda

Klasyfikacja:
mężczyźni | kobiety | |
udo smukłe | x – 90,6 | x – 93,1 |
udo krępe | 90,7 – x | 93,2 – x |
XVIII. Wskaźnik umięśnienia podudzia

Klasyfikacja:
mężczyźni | kobiety | |
podudzie smukłe | x – 90,6 | x – 93,1 |
podudzie krępe | 90,7 – x | 93,2 – x |
XIX. Wskaźnik mięśniowy -ocena relatywnego umięśnienia

Klasyfikacja – podział na zakresy według Michalskiego:
umięśnienie bardzo słabe | x – 30,9 |
umięśnienie słabe | 31,0 – 32,9 |
umięśnienie średnie | 33,0 – 36,9 |
umięśnienie silne | 37,0 – 38,9 |
umięśnienie bardzo silne | 39,0 – x |
F. Wskaźniki odżywienia
XX. Wskaźnik odżywienia Oedera

Masa ciała teoretyczna
- wysokość ciała 155-164 – odejmujemy 100
- wysokość ciała 165-175 – odejmujemy 105
- wysokość ciała 175-185 – odejmujemy 110
- wysokość ciała powyżej 185 – odejmujemy 115
Klasyfikacja odżywienia według M. Nowickiej:
mężczyźni | kobiety | |
odżywienie słabe | x – 93,01 | x – 83,00 |
odżywienie mierne | 93,01 – 97,38 | 83,01 – 87,53 |
odżywienie średnie | 97,39 – 106,13 | 87,54 – 96,57 |
odżywienie dobre | 106,14 – 110,51 | 96,58 – 101,10 |
odżywienie bardzo dobre | 110, 52 – x | 101,11 – x |
XXI. Wskaźnik odżywienia Bornhardta

Klasyfikacja:
odżywienie niedostateczne | x – 3,1 |
odżywienie mierne | 3,15 – 3,7 |
odżywienie dobre | 3,8 – 6,3 |
odżywienie bardzo dobre | 6,4 – 6,8 |
otyłość | 6,9 – x |
XXII. Wskaźnik obwodu mięśni ramienia Arm Muscle Circumference (AMC) stopień ożywienia białkowego
AMC = obwód ramienia spoczynkowy (cm) – (3,14 fałd nad tricepsem w cm)
Klasyfikacja – kryteria oceny AMC (Frisancho):
mężczyźni | kobiety | |
dobry stan odżywienia białkiem | > 22,8 | > 20,9 |
lekkie niedożywienie | 22,7 – 20,2 | 20,8 – 18,6 |
umiarkowane niedożywienie | 20,1 – 17,7 | 18,5 – 16,2 |
ciężkie niedożywienia | <17,7 | <16,2 |
Bibliografia
- Malinowski A, Bożiłow W. Podstawy antropometrii. Metody, techniki, normy. PWN, Warszawa – Łódź, 1997.
- Charzewska J., Kopiczko A., Łopuszańska-Dawid M., Bieńko N., Pastuszak A.: Przewodnik do ćwiczeń z antropologii. Cz.1. Wyd. Akademia Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie, Warszawa 2019.