Metabolizm (przemiana materii)
to zespół przemian biochemicznych zachodzących w organizmie (reakcje rozpadu i syntezy związków chemicznych), dzięki którym możliwe jest przeżycie każdej jego komórki. Wszystkim procesom metabilicznym zachodzącym w komórkach towarzyszą przemiany energii:
- procesy kataboliczne – złożonych związków organicznych zachodzące w organizmie
- procesy anabiliczne – procesy syntezy złożonych struktur i związków chemicznych (białekustrojowych, enzymów, hormonów, ciał odpornościowych) z elementów prostych
Jednostką ilości energii uzyskiwanej z różnych substratów energetycznych lub wydatkowanej podczas procesów zachodzących w komórce jest kilokaloria (kcal).
Od 1968 r. Międzynarodowy Układ Jednostek SI wymaga posługiwania się jednostkami energii w postaci dżuli (J).
- 1 kcal = 4,184 kJ (kilodżuli) w zaokrągleniu 4,2
- 1000 kcal = 4,184 MJ (megadżuli), w zaokrągleniu 4,2
- 1kJ= 0,24 kcal
- 1MJ = 239 kcal
Wartość energetyczna składników odżywczych
Wartość energetyczna składników odżywczych to energia cieplna wytwarzana w wyniku ich spalania (utleniania). Poszczególne składniki odżywcze wydzielają różne ilości energii. Ilość energii powstająca w wyniku spalania 1 g danej substancji określana jest mianem równoważnika energetycznego.
Równoważniki energetyczne fizyczne
- dla 1 g białka -> 5,65 kcal
- dla 1 g tłuszczu -> 9,45 kcal
- dla 1 g węglowodanów -> 4,15 kcal
Równoważniki energetyczne fizjologiczne (wg. W. Atwatera):
- 1 g białka – 17 kJ – 4 kcal
- 1 g węglowodanów – 17 kJ – 4 kcal
- 1 g tłuszczu – 38 kJ – 9 kcal
- 1 g alkoholu (etanolu) – 30 kJ – 7 kcal
- 1 g błonnika pokarmowego – 8 kJ – 2 kcal
Dzienne zapotrzebowanie energetyczne
to ilość energii, którą należy dostarczyć każdego dnia organizmowi z pożywieniem, tak, aby pokryć jego wydatki energetyczne związane z przemiana metaboliczną oraz aktywnością fizyczną.
Metabolizm podstawowy lub spoczynkowy
To minimalne tempo przemiany materii organizmu w energię warunkującą wykonywanie podstawowych czynności życiowych.
Podstawowa przemiana materii
to najniższy poziom przemian energetycznych zachodzących w ustroju człowieka pozostającego w warunkach zupełnego spokoju fizycznego, psychicznego, na czczo oraz w optymalnym mikroklimacie (odpowiednia temperatura, wilgotność powietrza).
Uwolniona energia z podstawowej przemiany materii jest zużywana przez organizm na podstawowe procesy życiowe, jak:
- oddychanie,
- pracę serca,
- krążenie krwi,
- odbudowę, wzrost komórek i tkanek,
- napięcie mięśni,
- czynność wydalniczą,
- pracę układu nerwowego,
- utrzymanie stałej ciepłoty ciała
W założeniu nie uwzględnia ona żadnych czynności ruchowych
PPM = spoczynkowy wydatek energetyczny
Przemiana podstawowa
- jest najbardziej intensywna w dwóch pierwszych latach życia
- w ciągu sześciu miesięcy od urodzenia człowiek podwaja swoją masę, a w przeciągu dwunastu miesięcy potraja
- następnie intensywność podstawowej przemiany materii się obniża i ulega zwiększeniu w okresie dojrzewania
- jeśli chodzi o płeć to zapotrzebowanie na podstawową przemianę materii u kobiet jest mniejsza niż u mężczyzn o około 7% w tym samym wieku
- poza wymienionymi czynnikami na podstawową przemianę materii wpływa stan zdrowia oraz odżywienie organizmu
Wielkość ppm zależy od powierzchni ciała mierzonej w m2 zależnej od masy ciała, wysokości ciała, wieku i płci.
Wielkość PPM zależy od:
- powierzchni ciała mierzonej w m2, zależnej od: umasy ciała
- wysokości ciała
- wieku
- płci
- stanu fizjologicznego
- stanu odżywienia
- stanów chorobowych
- funkcjonowanie gruczołów dokrewnych
Oznaczanie PPM:
Wielkość podstawowej przemiany materii można oznaczyć, wykonując pomiary metodą bezpośrednią lub pośrednią, albo obliczyć za pomocą wzorów teoretycznych:
Metoda bezpośrednia
Metoda bezpośrednia oznaczania PPM polega na zmierzeniu w kalorymetrze ilości wydzielanego przez organizm ludzi ciepła, równocześnie określeniu ilości zużywanego tlenu oraz ilości wytworzonego CO2 i H2O.
Metoda pośrednia
Metoda pośrednia polega na obliczeniu ilości zużytego przez organizm tlenu (1 litr tlenu wytwarza 4,825 kcal) i wytworzonego CO2; ze znanej ilości zużytego tlenu metodą przeliczeń wyznacza się ilość ciepła wydatkowaną w ciągu doby przez badany organizm.
Obliczanie podstawowej przemiany materii (PPM)
Wzór Harrisa-Benedicta (1919r)
- mężczyzn
PPM = 66,47 + 13,7 x masa ciała [kg] + 5 x wysokość ciała [cm] – 6,8 x wiek
- kobiet
PPM – 665 + 9,6 x masa ciała [kg] + 1,8 x wysokość ciała – 4,7 x wiek
Wzór Miffin-St Jeor
- mężczyzn
PPM = 10 x masa ciała [kg] + 6,25 x wysokość ciała [cm] – 5 x wiek +5
- kobiet
PPM = 10 x masa ciała [kg] + 6,25 x wysokość ciała [cm] – 5 x wiek – 161
Ponadpodstawowa przemiana materii
Ponadpodstawowa przemiana materii związana jest z wykonywaniem niezbędnych, codziennych czynności, jak:
- praca fizyczna,
- praca umysłowa,
- a także indywidualnymi energetycznymi kosztami trawienia oraz wchłaniania pokarmów.
Ilość potrzebnej energii zależy od wykonywanych czynności. Znacznie mniejszy wydatek przemiany materii wymaga siedzenie przed telewizorem niż ćwiczenie na siłowni; podobnie praca umysłowa pochłania mniej energii niż praca fizyczna.
Ponadpodstawowa przemiana materii stanowi około 50 % całkowitej przemiany materii.
Spożywanie posiłków zwiększa także zapotrzebowanie energetyczne ponad poziom podstawowej przemiany materii – jest to swoiste dynamiczne działanie pożywienia.
Czynniki wpływające na wielkość ponadpodstawowej przemiany materii:
- aktywność fizyczna
- rodzaj spożywanego pożywienia
- termiczne warunki otoczenia
Określanie PPPM
PPPM = SDDP (10%PPM) + E aktywności fizyczneju
gdzie:
PPPM – ponadpodstawowa przemiana materii
SDDP – swoiste dynamiczne działanie pożywienia
PPM – podstawowa przemiana materii
E aktywności fizycznej – energia wydatkowana na aktywność fizyczną
Całkowita przemiana materii
to całość energii, jaką człowiek potrzebuje na wykonywanie w ciągu dnia wszystkich podstawowych czynności życiowych, zawodowych oraz pozostałych.
Jest to inaczej suma wydatków energetycznych w ustroju.
Składa się na nią:
- podstawowa przemiana materii,
- ponadpodstawowa przemiana materii,
- ciepłotwórcze działanie pokarmu.
Głównym czynnikiem wpływającym na całkowitą przemianę energii w organizmie jest aktywność fizyczna w ciągu dnia determinująca całkowity wydatek energetyczny. Warunkuje ją rodzaj wykonywanej pracy oraz warunki środowiskowe.
Czynnikiem warunkującym oscylację tej wartości jest:
- wiek
- masa ciała
- zawartość tkanki mięśniowej
- zawartość tkanki tłuszczowej.
Koszt energetyczny danej czynności
Koszt energetyczny czynności [kcal] | = | Jednostkowy wydatek energetyczny [kcal/kg/h] | x | Masa ciała [kg] | x | Czas trwania czynności [h] |
Całkowita Przemiana Materii
czyli suma wszystkich wydatków energetycznych człowieka, które ponosi podczas aktywności fizycznej.
Aby obliczyć CPM należy skorzystać ze wzoru:
CPM = PPM x PAL
gdzie:
CPM – całkowita przemiana materii
PPM – podstawowa przemiana materii
PAL – współczynnik aktywności fizycznej (ang. physical activity level)
Współczynnik PAL
to współczynnik odnoszący się do jednego dnia. Jeśli codziennie wykonujemy te same prace to nie ma problemu, gorzej gdy obliczymy współczynnik z leniwej niedzieli a w kolejnym tygodniu pracujemy w „kamieniołomach” i chodzimy na siłownię 3x w tygodniu. Dlatego warto obliczyć swoje wydatki energetyczne z 7 dni, dodać je do siebie, wyciągnąć średnią i dopiero wtedy obliczyć swój PAL.
PAL = CPM/PPM
Współczynnik PAL
- 1,2 – 1,3 –> dla pacjenta chorego leżącego w łóżku
- 1,4 –> dla niskiej aktywności fizycznej
- 1,6 –> dla umiarkowanej aktywności fizycznej
- 1,75 –> aktywny tryb życia
- 2 –> bardzo aktywny tryb życia
- 2,2-2,4 –> wyczynowe uprawianie sportu
Bilans energetyczny
Bilans energetyczny dodatni
Bilans energetyczny dodatni występuje, gdy energia dostarczana z pożywieniem jest większa niż ilość energii wydatkowanej, co przyczynia się do wzrostu masy ciała.
Bilans energetyczny ujemny
Bilans energetyczny ujemny występuje, gdy energia dostarczana z pożywieniem jest mniejsza niż ilość energii wydatkowanej, co prowadzi do redukcji masy ciała.
Bibliografia
- Gertig H, Gawęcki J. Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2018.
- Jarosz M, Rychlik E, Stoś K, Charzewska J. (red.) Normy żywienia dla populacji polski i ich zastosowanie Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2020.
- Krauss H (red). Fizjologia żywienia. Wydawnictowo Lekarskie PZWL, Warszawa 2019.